24. setkání pracovníků knihoven právnických fakult a knihoven spolupracujících institucí z ČR a SR

Setkání

24. setkání pracovníků knihoven právnických fakult a knihoven spolupracujících institucí z ČR a SR

Ve dnech 28. až 30. května proběhlo 24. setkání pracovníků knihoven právnických fakult a knihoven spolupracujících institucí z České republiky a Slovenska. Na tomto setkání, které zajišťovala naše knihovna, se sešli zástupci deseti institucí. V dopoledním bloku byly představeny jednotlivé knihovny a probíhala obohacující výměna informací o aktuálním dění a budoucím směřování knihoven. Dopolední blok byl zakončen prohlídkou knihovny. Odpoledne následovala exkurze po budově Právnické fakulty, včetně návštěvy soudní síně.

Soudní síň

Druhý den našeho setkání byl plný exkurzí. Dopoledne jsme navštívili novou budovu a knihovnu Fakulty sociálních věd v Jinonicích. Byli jsme seznámeni nejen s provozem a zázemím, ale také s přípravou projektu. Během prohlídky knihovny jsme měli možnost vidět různé typy studoven - od individuálních a týmových až po noční, které byly odděleny od zbytku knihovny vlastním vstupem z venku, což zajišťovalo bezpečnost v nočních hodinách. Knihovna FSV se může pochlubit jednou z největších sbírek periodik, kterou průběžně digitalizuje. Měli jsme také příležitost seznámit se s jejich digitalizační linkou. Na závěr prohlídky jsme navštívili vestibul nově zrekonstruované části budovy Fakulty sociálních věd, který je propojený s novou knihovnou.

Knihovna FSV

Odpoledne proběhla prohlídka nové expozitury Parlamentní knihovny a Archivu Poslanecké sněmovny ČR. Obě instituce sídlí v budově NKÚ, která získala ocenění Stavba roku 2023. Archiv a knihovna provozují společnou badatelnu, která je příjemně prosvětlená a prostorná. Nově vzniklo restaurátorské pracoviště, které disponuje několika místnostmi pro jednotlivé technologické procesy a bude se ještě dovybavovat. Digitalizační pracoviště je již v provozu. Následovala ukázka jejich digitálního repozitáře, který obsahuje záznamy o Českých sněmech do roku 1848 a Společné česko-slovenské parlamentní knihovně od roku 1848 do současnosti. Obě instituce disponují rozsáhlými depozitáři, které jsou umístěny na různých patrech.

Parlamentní knihovna

Poslední den našeho setkání jsme strávili návštěvou Klementina, kde jsme měli možnost prohlédnout si Barokní sál a ukázku rukopisů a starých tisků, převážně s právní tématikou. Dozvěděli jsme se, že právní texty od středověku často vybočovaly z normy, protože v nich byl ponechán velký prostor pro glosy.

Klementinum

Setkání jsme zakončili na naší fakultě, kde jsme zhodnotili celou akci a přijali pozvání na 25. setkání, které by měla hostit Právnická fakulta Masarykovy univerzity.